• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 10.jpg

Zwarte bal in het weiland

zwarte balHet is altijd, denken wij, raadselachtig waarom het landschap aangekleed wordt met iets dat ‘landscape art’ heet, of gewoon een ‘kunstwerk’. Dat laatste betekent trouwens in onze cultuurtechnische oren wel iets anders, maar goed. Zonder nu gelijk voor cultuurbarbaren versleten te worden, kunnen we nu al mededelen dat het hier géén kunst betreft. Het Nederlandse landschap heeft dat trouwens helemaal niet nodig. Dat gaat al genoeg achteruit. Grapje! In ieder geval is het aan u te raden wat het hier dan wel is:

a) Dit is een lampenkap zoals die op de Olympische Spelen in 2012 gebruikt gaan worden om de rand van de paardenbak van de dressuur te verlichten. Zo kunnen de paardjes er vast aan wennen.

b) Als u nooit bent gestoken door een horzel of een daas, dan heeft u geluk want dat is pijnlijk. Vooral paarden kunnen helemaal gek worden van deze insecten, dus daarom hangt er deze dazenval. Simpel!

c) Deze windmeter geeft de windrichtingen windsterkte aan en helpt hiermee de beheerder om op het juiste moment de kalkbemester Dolokal te blazen in een verzuurd, maar slecht toegankelijk en daarom vanaf afstand te bekalken blauwgrasland-reservaat.

d) Het is een wetenschappelijke testversie van een nieuwe invulling van het aloude likblok, waaraan op basis van de ‘tag’ in het oor van Grote Grazers precies de voor dat dier noodzakelijke aanvullende mineralen kunnen worden aangeboden; de regengevoelige chipslezer zit onder de witte paraplu en de dispenser is ingegraven. De zwarte bal geeft gelijk geurstoffen (feromonen) af om knutten te vangen, dus ook geen blauwtong meer!

Antwoord »» 

Renske Schulting en Ido Borkent en met dank aan ons vaste pannel! Vakblad september 2010.
Boscursussen 2019

Basiscursus Bosbeheer 
voorjaar: juni, data volgen

Verzorging van jong bos
data: najaar volgen 

Bosdunning
data: najaar volgen

Houtmeten  
data najaar volgen

Houtkwaliteit zien in het bos 
data najaar volgen.

Graag wel opgeven bij interesse. 

Wel interesse maar geen geschikte datum? neem contact op. 
Cursus op maat is ook mogelijk.