• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 10.jpg

Druiven langs de A12


Wat u hier ziet is een typische Nederlandse druivengaard: Château de Cinemec. Typisch Nederlands, omdat het een unieke functiestapeling betreft van wijnbouw en gebouw: een klein deel van de bioscoop en de parkeergarage liggen onder de (geluidwerende) wijngaard. Deze wijngaard is te zien als u over de A-12 bij Ede rijdt. Een originele vinding om nog steeds agrarisch landschap te beleven terwijl u feitelijk langs nieuwbouwwijken van deze valleistad raast. De blauwe waas over de gaard intrigeert de redactie en de vraag is: wat is dit en waar dient het toe?

  1. Dit dijklichaam langs de A-12 snelweg ligt op het zuiden. De bodem is ondiep door de onderliggende gebouwen, waardoor deze in de zomer vrij snel uitdroogt. Om de druiven tegen verdroging te beschermen zijn netten gespannen om het zonlicht wat te temperen en de luchtvochtigheid rond de druiven wat hoger te houden. De netten vormen bovendien een isolatiedeken over de druivenplanten die schade door de voor ons klimaat zo kenmerkende voorjaars- en najaarsnachtvorst voorkomt.
  2. Dit is een vernuftige in Wageningen ontwikkelde methode om de fijnstofvervuiling van het langsrazende verkeer af te vangen, zodat de druiven “schoon” blijven. De netten zijn van een materiaal dat statisch geladen wordt onder invloed van zonlicht, vandaar de blauwe kleur. Die statische lading trekt de fijnstofdeeltjes aan voordat die door het net heen diffunderen. Er volgt een chemische reactie op de netten waardoor de fijnstofdeeltjes “klonteren” tot onschadelijke stofdeeltjes, die gewoon met het water afspoelen.
  3. Netten zijn er om slechts één doel te dienen: de vogels uit de oogst houden. Vogels tegenhouden en liefst nog afschrikken. Daarom zijn de netten blauw, dan zien die druivenpikkers het net beter, blauw is een onnatuurlijke kleur en daardoor eng. De netten hangen zo over de uitlopende takken heen dat de druiven onder het net rijpen en de bladeren door de netten heen kunnen groeien.
  4. Het betreft hier een even doeltreffend als simpel irrigatiesysteem van ranke buisjes, die bij droogte fijne regen kunnen sproeien op de druiven. Deze buisjes zijn onderling verbonden door koele (blauwe) netten. Die netten vangen ’s nachts veel dauw uit de lucht die dan van de netten op de druiven sprenkelt. Hiermee is waterbesparing van 50% bereikt voor de wijngaard.

Antwoord »» 

Renske Schulting en Erwin Al, dank aan ons vaste panel en websites cinemec.nl/acties/nieuwe-oogst, DeWijnhoek.nl en Fruitpluktuin.nl.

Boscursussen 2019

Basiscursus Bosbeheer 
voorjaar: juni, data volgen

Verzorging van jong bos
data: najaar volgen 

Bosdunning
data: najaar volgen

Houtmeten  
data najaar volgen

Houtkwaliteit zien in het bos 
data najaar volgen.

Graag wel opgeven bij interesse. 

Wel interesse maar geen geschikte datum? neem contact op. 
Cursus op maat is ook mogelijk.