• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 10.jpg

Circels in het landschapOp weg naar Noorwegen met het vliegtuig vanaf Flugplatz Weeze [Schande! Goedkope vluchten! Herrie boven NP de Maasduinen! Ja, maar hoe kom ik anders in Noorwegen? Trein is veel te duur; et cetera . . ] kijkt u natuurlijk graag uit het raampje. En dan, terwijl u zich reeds op 8 kilometer hoogte bevindt, ziet u ongeveer dit. De gele lijn niet natuurlijk, en ook de plaatsnamen worden nog niet landschappelijk aangebracht, maar goed. Maar wat u wel zeker ziet zijn twee grote ronde cirkels. Voor het gemak wijst een grote lila pijl ze aan. Ja, niet echt natuurlijk, dat begrijpt u. Enfin, u bent voorbij voor u het weet en de hele vakantie blijft deze gedachte u kwellen: wat was dat?

a) Het zijn voormalige ronde graanakkers, zoals ook in Amerika voorkomen: in één lange spiraalgang te bewerken.

b) Het zijn enorme wielen van doorbraken van de woeste Mosrivier, tegenwoordige de vriendelijke Mosbeek die net ten zuiden van de cirkels stroomt.

c) Op deze plek komen twee grote woontorens te staan, gebaseerd op deel 2 van Tolkien’s meesterwerk “The Two Towers”. Het grondwerk is al uitgevoerd maar het bouwen ligt vanwege de slechte markt even stil.

d) U kunt wel niet geloven in graancirkels, maar dit zijn er echt een paar geweest. Of het dan ook sporen zijn van Aliens weet natuurlijk niemand; hoewel ze in Twente wel een raar dialect hebben.

e) Ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden vond in dit deel van Twente, dat toen nog heel anders heette, een unieke duo-meteorieteninslag plaats. Om wat voor reden dan ook is onderzoek hiernaar nooit echt op gang gekomen. Welke geheimen liggen hier verborgen?

f) Het zijn natuurlijk gewoon twee grote pingo-ruines, gevormd na het smelten van twee ijslenzen na de laatste ijstijd.

Antwoord »»


Renske Schulting en Ido Borkent en met dank aan Martien Knigge, medewerker ruimtelijke ontwikkelingen, Landschap Overijssel.

Boscursussen 2019

Basiscursus Bosbeheer 
voorjaar: juni, data volgen

Verzorging van jong bos
data: najaar volgen 

Bosdunning
data: najaar volgen

Houtmeten  
data najaar volgen

Houtkwaliteit zien in het bos 
data najaar volgen.

Graag wel opgeven bij interesse. 

Wel interesse maar geen geschikte datum? neem contact op. 
Cursus op maat is ook mogelijk.