• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 10.jpg

Verzorging van jong bos

Menig boseigenaar of -beheerder stelt zich bij een jong stuk bos al na een paar jaar de vraag: Komt dit wel goed? Moet ik hier nu in? en Wanneer moet ik hier beginnen met werken?. Dit gaat niet alleen over de verzorging van aangeplant bos maar ook over verzorging van spontane en natuurlijke bosverjonging. We maken immers in het bosbeheer steeds meer gebruik van spontane processen (waar niets specifieks voor is gedaan) of van natuurlijke processen (Wel gestuurd bijv. het maken van gaten in het kronendak, grondbewerking e.d.). 

In deze cursus willen we een flink aantal verjongingen van een leeftijd tot ongeveer 25 jaar gaan bekijken en beoordelen. Hoe zijn ze tot stand gekomen? Wat vinden we er nu van? Was de gebruikte methode wel zo handig? Kunnen we het bos nu rustig door laten groeien tot we er in kunnen gaan werken zonder kosten te maken? Dat wil zeggen op een moment dat de bomen zo dik zijn dat we opbrengsten uit het hout krijgen die de kosten tenminste dekken. Of zijn er gezien het doel dat we hebben zoals: natuur, houtproductie, belevingswaarde, redenen om toch eerder wat te gaan doen? En hoe pakken we dat dan slim aan?

Doel van de cursus: De deelnemer krijgt handvatten aangereikt om zelf weloverwogen tot keuzes te komen: wanneer wel of niet ingrijpen.

Doelgroep: Enige kennis van bosbeheer bijv. door middel van de Basiscursus Bosbeheer of andere voorkennis.

Locatie: dag 1 omgeving Ede, dag  2 omgeving Nunspeet en Oostelijk Flevoland. Datum en locatie van de derde dag (de terugkomdag) wordt in overleg met de deelnemers bepaald. Die locatie is vaak in het bos van één van de deelnemers. 

Data (driedaagse cursus) in voorjaar gaat NIET door 2019, ivm met revalidatie van cursuspartner (Boudewijn Swart). Data in het najaar worden nog bekend gemaakt.

Bij voldoende aanmeldingen zijn ook andere data en locaties mogelijk. 

Kosten: € 620,-. Dit is exclusief BTW en inclusief eten en drinken. 
Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een certificaat.

Minimaal aantal deelnemers: 8

De cursus wordt gegeven door Renske Schulting samen met  Boudewijn Swart van SwartAdvies. 

Informatie en opgave bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  / 06 51170138 of 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  / 06 -55775108
p.s. omdat Boudewijn nog aan het revalideren is, omdat hij geschept is door een auto zijn er dit voorjaar geen cursussen. 

Boscursussen 2019

Basiscursus Bosbeheer 
voorjaar: juni, data volgen

Verzorging van jong bos
data: najaar volgen 

Bosdunning
data: najaar volgen

Houtmeten  
data najaar volgen

Houtkwaliteit zien in het bos 
data najaar volgen.

Graag wel opgeven bij interesse. 

Wel interesse maar geen geschikte datum? neem contact op. 
Cursus op maat is ook mogelijk.