• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 10.jpg

Basiscursus Houtkwaliteit zien in het bos

Hout is een belangrijke grondstof voor veel producten. Al eeuwen lang wordt hout toegepast. De lage kwaliteit wordt gebruikt voor brand- / vezelhout, de betere kwaliteit wordt respectievelijk gebruikt als verpakkingsmateriaal voor kisthout; voor constructies zoals planken en balken of voor decoratie zoals wand- en gevelbekleding, vloerdelen, eventueel als fineer of voor beeldhouwwerk. Ook de CO2 verbinding wordt steeds belangrijker, zie actieplan Bos en Hout. 

Vroeger wist men precies welke houtsoort en kwaliteit men nodig had voor welke toepassing. Met deze kennis ging men het bos in om de grondstof te halen. Tegenwoordig is de keten vaak minder transparant over de eindbestemming van het rondhout omdat er meer schakels tussen zijn gekomen. Ook zijn kwaliteitseisen toegenomen.
De kennis bij de huidige bosbeheerder/eigenaar over de eisen ten aanzien van hout en houtproducten vervaagt. Toch wordt er steeds meer hout op de markt aangeboden. Maar wat daarvoor de kwaliteitseisen, is de huidige boseigenaar vaak niet helder.

De vraag is: wat hebben / zien we eigenlijk aan houtkwaliteit in ons bos?

Om mogelijkheden te zien en aansluiting te maken tussen de wereld van bosbeheer en houttoepassingen is deze cursus opgezet. Het doel van de cursus is kennis op te doen ten aanzien van eisen van hout en dit te vertalen naar bosbeheer en de bomen in het bos.

De driedaagse cursus bestaat uit theorie en praktijk. Aandacht wordt besteed aan: 
- houtsoorten, houtgebreken en kwaliteitseisen,
- het zien van houtkwaliteit aan de (staande) bomen,
- bosbeheermethoden in relatie tot houtkwaliteit,
- het opzagen van een of enkele bomen om de relatie te leggen tussen wat er zichtbaar is aan de stam en de houtkwaliteit (het sorteren hout conform de geldende eisen voor een toepassing).

Een cursus waarin veel gebeurt maar waar vooral veel kennis wordt gedeeld over Nederlands gegroeid hout, kwaliteitseisen, beheermethodes.

Voorkennis: Basiskennis bosbeheer
Docenten: Renske Schulting en nog nader te bepalen hout deskundige
Locatie Midden Nederland, de datum en locatie van dag 3: de terugkomdag, worden in overleg met de deelnemers bepaald. 
Data in najaar 2019 worden nog bepaald ivm met logistieke zaken. 

Minimum aantal deelnemers: 8

Info en opgave tel, 06 51170138, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boscursussen 2019

Basiscursus Bosbeheer 
voorjaar: juni, data volgen

Verzorging van jong bos
data: najaar volgen 

Bosdunning
data: najaar volgen

Houtmeten  
data najaar volgen

Houtkwaliteit zien in het bos 
data najaar volgen.

Graag wel opgeven bij interesse. 

Wel interesse maar geen geschikte datum? neem contact op. 
Cursus op maat is ook mogelijk.