• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 10.jpg

Basiscursus Bosbeheer

Bent u geïnteresseerd in de vele manieren waarop u een (stukje) bos kunt beheren of wilt u wat meer inzicht in bosbeheer maar heeft u geen of weinig ervaring? Dan is deze driedaagse basiscursus bosbeheer wellicht iets voor u. 
In deze cursus wordt eerst aandacht besteed aan het inschatten / leren zien van de actuele situatie van een bos, zoals bostype en boomsoortensamenstelling, ouderdom, groeiplaats, ontstaansgeschiedenis, belevingswaarde en houtoogstmogelijkheden. Ook de natuur- en cultuurhistorische waarden worden niet vergeten. Vervolgens komen verschillende wensen van een eigenaar aan de orde. Samen met de informatie over de huidige situatie worden, binnen de regelgeving, de mogelijkheden voor het beheer in het bos behandeld. Waarbij ook wordt gekeken hoe het bos zich zou ontwikkelen zonder actief bosbeheer. Er wordt geoefend met bles-/dunningsmethoden en beheer van jong bos. We kijken naar de mogelijkheden van andere boomsoorten, effect van meer licht op de bodem voor natuurlijke verjonging of aanplant, van creëren van mooier bos, omvormen van monocultuur naar gemengd bos, beheer van ongewenste soorten en het verbeteren van de houtoogstmogelijkheden.

Doel van de basiscursus: U bent na de cursus beter in staat om het gevoerde beheer en de beheermaatregelen in het bos te herkennen, te begrijpen of toe te passen en te communiceren.

Doelgroep: Deze cursus is bedoeld voor starters in het bosbeheer, zoals mensen die recent boseigenaar zijn geworden en willen (mede) gaan beheren, een voorlichter van een natuurbeschermingsorganisatie / een ecoloog die kennis heeft van bepaalde planten of beesten maar meer wil begrijpen van bosbeheer, een medewerk(st)er van de provincie die over bosregelgeving gaat. Of een vrijwilliger die bij een bos betrokken is maar onvoldoende kennis heeft/ begrijpt van een bosdeskundige om een goed gesprek te kunnen aangaan. Maar ook mensen waarvoor het bos geen doel is, zoals een waterschap, een hoogspanningsbedrijf, en andere mensen die zijdelings met bosbeheer te maken hebben of met bosbeheer te maken krijgen. 
Een cursus voor mensen uit één organisatie kan ook.

Locatie: De eerste twee dagen vinden plaats in bossen van verschillende boseigenaren, omgeving van Apeldoorn. De datum en locatie van de derde dag worden in overleg met de deelnemers bepaald. De locatie is vaak in het bos van één van de deelnemers. 

Aantal deelnemers minimaal 6. 

Data in 2019:
worden binnenkort bekend gemaakt.
Komen de data niet uit, laat het even weten. 

Kosten: Deze driedaagse cursus kost € 620 p.p. Dit is exclusief BTW en inclusief eten en drinken. 
Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een certificaat.

Informatie en opgave: 06-51170138 / mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Boscursussen 2019

Basiscursus Bosbeheer 
voorjaar: juni, data volgen

Verzorging van jong bos
data: najaar volgen 

Bosdunning
data: najaar volgen

Houtmeten  
data najaar volgen

Houtkwaliteit zien in het bos 
data najaar volgen.

Graag wel opgeven bij interesse. 

Wel interesse maar geen geschikte datum? neem contact op. 
Cursus op maat is ook mogelijk.